Kwaliteitsindicatoren
Menu

NVZ publiceert rapport SiRM over versterking inkoop van geneesmiddelen door ziekenhuizen

In opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft SiRM onderzocht op welke manier ziekenhuizen de inkoop van geneesmiddelen kunnen versterken. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in samenwerking en afstemming met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers.

Nieuws 30 januari 2017

Aan de hand van meer dan 30 interviews, een expertbijeenkomst en deskresearch heeft SiRM een rapport opgesteld. Dit rapport biedt concrete adviezen om geneesmiddelen in te kopen tegen lagere prijzen.

De kosten van geneesmiddelen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Met het aflopen van patent van een aantal dure geneesmiddelen liggen er kansen om de groei van geneesmiddelenkosten af te remmen met een sterke inkooporganisatie.

Ziekenhuizen kunnen de inkoop van geneesmiddelen versterken door systematisch de vijf stappen van een effectief inkoopproces (zie figuur) te doorlopen in hun eigen ziekenhuis en in de inkooporganisatie waarbij ze mogelijk aangesloten zijn.

Slagkracht is volgens SiRM bepalend voor de optimale schaal van een effectieve inkooporganisatie. De optimale schaal waarop een inkooporganisatie acteert is afhankelijk van het geneesmiddelensegment. De afweging tussen schaal en slagkracht bepaalt de keuze voor de kansrijke inkoopvarianten. Ziekenhuizen dienen per geneesmiddelensegment een keuze te maken voor de meest effectieve inkooporganisatie. SiRM stelt per segment twee tot drie kansrijke varianten voor, vooral gebaseerd op slagkracht.


Contact

dr. Jan-Peter Heida (partner)
+31 6 41 36 23 59 jp.heida@sirm.nl

Pam van der Meer (officemanager)
+31 6 21 32 55 55 pam.vandermeer@sirm.nl

SiRM

WTC Utrecht
Stadsplateau 17
3521 AZ Utrecht


info@sirm.nl
Google maps

KvK SiRM Group B.V.: 67397395
KvK SiRM Healthcare B.V.: 67401600