'De beste ziekenhuizen' en 'De beste klinieken' voor EW

Project
16 oktober 2020

EW publiceert jaarlijks een onderzoek naar “de beste ziekenhuizen” en “de beste klinieken”. SiRM doet al 10 jaar lang de daarvoor benodigde analyses op basis van publiek beschikbare kwaliteitsindicatoren. We zien ons werk terug in interessante artikelen in EW en weten dat die door ziekenhuizen serieus genomen worden.

Hoewel er veel kwaliteitsindicatoren gemeten worden in de zorg, is het voor Nederlanders moeilijk om de verschillen in kwaliteit tussen ziekenhuizen te weten te komen. EW, het grootste weekblad van Nederland (voorheen Elsevier Weekblad), publiceert daarom jaarlijks een onderzoek naar die kwaliteit: eind oktober van ziekenhuizen, in het voorjaar van klinieken. EW wil dit uiteraard zo objectief mogelijk doen. Daarbij ondersteunt SiRM.

We verzamelen de kwaliteitsindicatoren van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en van het Zorginstituut, samen meer dan 2000 indicatoren. We delen ze in naar domein (medisch inhoudelijke kwaliteit, veiligheid, patiëntgerichtheid), naar type indicator (structuur, proces, uitkomst), en meer kenmerken die nodig zijn om ze te kunnen verwerken. We selecteren enkel de kwaliteitsindicatoren die volgens ons goed genoeg gedefinieerd zijn. Als er volgens ons een casemixcorrectie nodig is die ontbreekt, valt die indicator af. Vanwege de vele verschillende rekenregels die we toepassen op de grote hoeveelheid gegevens, verwerken we de gegevens met programmeertaal R. Samen met de journalist van EW bespreken we de analyses.

Het SiRM-team bestaat uit twee consultants: een ‘rekenaar’ met bèta-achtergrond, en een ‘dokter’ die is opgeleid als arts. Het team loopt een jaar mee, is dan een jaar verantwoordelijk (en draagt over aan het volgende team) en is dan nog een jaar betrokken voor soepele overdracht. Zo krijgen meerdere mensen een kans om mee te werken aan dit high-profile project, en houden we elkaar tegelijk scherp.

We hebben ondertussen een gestructureerde database opgebouwd van 10 jaar kwaliteitsindicatoren. Jaarlijks zien we ons werk terug in interessante artikelen en tabellen in EW. Ziekenhuizen nemen de score serieus: bij hoge score volgt soms taart voor het hele ziekenhuis; bij lagere score zet men in op verbetering.

Geschreven door