Centralising acute care services - what does the evidence say?

Internationale lessen over herordening van acute zorg - webinar en paper

SiRM organiseerde op woensdag 28 juni samen met de Nuffield Trust een webinar over herordening van acute zorg. We schreven er een concluderende samenvatting over met aanbevelingen voor Nederland.

De Nuffield Trust is een Engelse stichting die onderzoek doet naar organisatie van zorg in de National Health Service. In 2022 publiceerden zij over de herordening van acute zorg in BMJ Quality and Safety het artikel “Reconfiguring emergency and acute services: time to pause and reflect”. Dit artikel leidde ook in Nederland tot discussie op bijvoorbeeld LinkedIn.

SiRM organiseerde daarom samen met Nuffield Trust een webinar om te leren over Europese ervaringen met herordening van acute zorg. Nigel Edwards, directeur van Nuffield Trust, zat de webinar voor. De auteurs van het artikel, Louella Vaughan, arts en onderzoeker en John Browne, hoogleraar Health Services aan de School of Public Health van Cork in Ierland gaven een presentatie over het bewijs dat gepubliceerd is over het nut van herordening van acute zorg. Zij gingen onder andere in op ervaringen in Ierland, Denemarken, Engeland en Nederland. Om de discussie te starten, reflecteerde een panel op de bevindingen. Het panel bestond uit: Pauline Terwijn (RvB van Pantein ziekenhuis in Boxmeer), Wietske Vrijland (RvB van Maasstad ziekenhuis in Rotterdam), Adriaan Brouwer (MT-lid directie Zorgverzekeringen VWS) en Leen Goemans (Senior manager inkoop Zilveren Kruis).

Je vindt hieronder de link om de webinar terug te luisteren, een concluderende samenvatting met aanbevelingen voor Nederland die SiRM erover schreef, de slides die gepresenteerd werden en het artikel uit BMJ.

Downloads en links

Geschreven door